Bilgi Talep Formu

Evdeki Altınların Ekonomiye Kazandırılmasının Yolu Kadınları İknadan Geçiyor

TİKAD işbirliğiyle 8 şehirde 659 kadınla yüzyüze gerçekleştirdiğimiz "Evdeki Altın Tasarruflarının Ekonomiye Kazandırılması" başlıklı araştırmamızın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştık.
blog image

2021 yılının Aralık ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi kurmayları tarafından açıklanan ve Türkiye’nin faiz-enflasyon sarmalından kurtularak daha güçlü bir üretim, yatırım, ihracat ve istihdam ortamı için seferber olmasına dayanan “yeni ekonomi modelinin en önemli unsurlarından biri “cari denge” kavramı olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda, cari dengenin sağlanabilmesi ve yeni stratejik yatırımlara kaynak sağlanabilmesi için 5 bin ton hacme ve 300 milyar dolar değere ulaştığı tahmin edilen evdeki altın tasarruflarının ekonomiye kazandırılması büyük önem arz ediyor.

Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) ile İstanbul merkezli bağımsız araştırma şirketi AGS Global’in 17-28 Ocak 2022 tarihlerinde Türkiye’nin 8 şehrinde 659 kadınla yüzyüze görüşülerek gerçekleştirdiği, araştırma; kadınların tasarruf sahipliği, Türkiye ekonomisine bakışı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2021 yılının Aralık ayında ana hatları açıklanan “Evdeki Altın Tasarruflarının Ekonomiye Kazandırılması” projesine yaklaşımına dair çarpıcı sonuçlar içeriyor.

En Güvenilir Liman Altın..

Katılımcıların yüzde 72,7’sinin ev kadınlarından oluştuğu araştırmaya göre; tasarruf sahibi kadınların en güvenilir bulduğu yatırım aracı yüzde 99,7 ile altın. En yakın takipçisi gayrimenkul ise katılımcıların yüzde 52,2,’si tarafından “güvenilir bir yatırım aracı” olarak nitelendiriliyor. Diğer yandan; kadınlar altından sonra en çok döviz (yüzde 23,2), gayrimenkul (yüzde 22,2) ve Türk Lirası (yüzde 19,9) birikimi gerçekleştiriyor.

Her 10 Kadından 7’si Ekonomik Açıdan Bağımsız Hissediyor..

Araştırmaya katılan kadınların yüzde 48,9’u tasarrufları hakkında kendi başına karar verebildiğini; yüzde 45,5’i ise bu kararı eşiyle birlikte aldığını ifade ediyor. Kendi başına karar alanların oranı, çalışan kadınlarda yüzde 56,7’ye yükselirken, ev kadınlarından ise yüzde 45,9. Diğer yandan; her 10 kadından 7’si kendini ekonomik açıdan özgür/bağımsız olarak nitelerken, 10 kadından 2’si ise bu konuda “hayır” seçeneğine yöneliyor. Çalışan kadınlarda yüzde 86,7 ile ekonomik özgürlük algısı çok daha yüksek.

Altın Demek Tasarruf ve Geleceğin Teminatı Demek..

Araştırmaya katılan kadınların yüzde 96,2’sine göre altına atfedilen öncelikli işlev “birikim”.. Onu ziynet-süs amacıyla kulanlar yüzde 45,4 ile izliyor. Çeyrek altın yüzde 66,8 ile altın tasarrufu sahibi kadınların ilk tercihi olurken, onu gram altın (yüzde 54,5) izliyor. Bununla birlikte, katılımcılara göre altın ilk olarak “birikim” (yüzde 40,4) anlamına gelirken, onu yüzde 36,1 ile “yatırım” ve yüzde 32,5 ile “geleceğin güvencesi” diyenler izliyor.

10 Kadından 8’inin Altını Ekonomiye Kazandırılmayı Bekliyor..

Kadınlar altınlarını ortalama 6,2 yıldır muhafaza ettiğini ifade ederken, araştırmadan elde edilen en dikkat çekici bulgulardan biri; kadınların yüzde 72,8’inin altınlarını bankada muhafaza etmediğini belirtmesi. Buna bankada “fiziki” olarak muhafaza edenler de eklendiğinde, her 10 kadından 8’inin altın tasarrufları ekonomiye kazandırılmayı bekliyor.

Kadınlar Sistem Hakkında Yeterince Bilgi Sahibi Değil..

Katılımcı kadınların yüzde 63,3’ü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan “evdeki altın tasarruflarının ekonomiye kazandırılması” projesinden haberdar olduğunu belirtirken, yüzde 48,5’i ise bu projeye çeşitli düzeylerde “olumsuz” yaklaştığını ifade ediyor. “Olumlu” yaklaştığını belirtenlerin oranı ise 23,7. Sıra altınlarını böyle bir sistemde değerlendirmeye geldiğinde ise “olumsuz” bakanların oranı yüzde 50,5’e yükseliyor. Nedenler ise sistemi güvenilir bulmama (yüzde 35,3) ve sistem hakkında yeterince bilgi sahibi olmama (yüzde 19,3) olarak sıralanıyor.

Kadınlar Güvence ve İlave Kazanç İstiyor..

Kadınların yüzde 19,9 hiçbir şekilde böyle bir sisteme girmeyeceğini ifade ederken,  ekonominin düzelmesi (yüzde 12,4), devlet güvencesi verilmesi (yüzde 8,3), ilave kazanç sunulması (yüzde 7,9) ve karar alıcılar tarafından sistemin izah edilmesi (yüzde 6,8) ikna unsurları olarak sıralanıyor. Sisteme olumlu yaklaşanların, böyle bir sistemde mutlaka bulunmasını istediği özellik açık ara “güvence sisteminin kurulması” (yüzde 37,8) olurken, onu ilave kazanç sunması (yüzde 19,1) takip ediyor.

Hükümetten sistemle ilgili beklentiler ise; sigorta, garanti vb. güvence verilmesi (yüzde 17,6), ilave kazanç sunulması (yüzde 16,5) ve ekonomik istikrarın tesis edilmesi (yüzde 14,9) olarak sıralanıyor.

 

Araştırmanın Basın Yansımaları İçin:

📌 Sabah: https://www.sabah.com.tr/ekonomi/10-kadindan-8i-altinini-ekonomiye-kazandirmak-istiyor-5868948

📌 Milliyet: https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/evdeki-altinda-soz-kadinlarda-6700241

📌 Takvim: https://www.sabah.com.tr/ekonomi/10-kadindan-8i-altinini-ekonomiye-kazandirmak-istiyor-5868948

 

AGSSocial: Sosyo-Ekonomik Araştırmalar ile paydaşlarımız için en net, gerçek ve güvenilir verileri, güçlü içgörüler eşliğinde sunuyor, hızla dönüşen toplumsal beklenti ve taleplere kulak vermenizi sağlıyoruz. 

 

Resim Galerisi

Flash Haber'de İşin Seyri'ne Konuk Olduk

25 September 2023 | BASINDA AGS

Gençlik: Algılar ve Ötesi

02 December 2020 | BLOG

17. MÜSİAD Expo'da Yerimizi Aldık

25 November 2018 | BÜLTEN

İş Dünyası ABD'ye Güvenmiyor

06 February 2018 | BÜLTEN

AGS Global, TÜAD Ailesine Katıldı

01 December 2017 | BÜLTEN

Bir Öykü.. AGS Global

05 October 2011 | BLOG

Hedefe ulaşmanız için sizinle çalışmaya hazırız