Bilgi Talep Formu

Yükselen Değer Dizi İhracatında Pazar Araştırmalarının Önemi

AGS Global ailesinden Ufuk Akbal, dizi ihracatında pazarlama ve marka araştırmalarının geleceğini odaklanıyor.
blog image

1975 yapımı “Aşk-ı Memnu”nun 1981’de Fransa’ya satılması ile başlayan Türk dizilerinin ihracat serüveni dolu dizgin devam ediyor. 2008 yılında sadece 1-2 ülkeye dizi ihraç eden ve karşılığında 10 milyon $ civarında gelir sağlayan Türkiye için bu yıl aynı zamanda bir milat niteliğinde. O yıl “Gümüş” dizisine Ortadoğu pazarından gelen talep patlamasıyla girilen büyüme koridoru sonucunda bugün Türkiye, ABD’nin ardından dünyanın en büyük 2’inci dizi ihracatçısı konumunda. 

2019 yılı sonunda Türk dizileri 500 milyon $ civarında ihracat gerçekleştirirken, dizi ihracatımızın küresel yaygınlığı da oldukça yüksek. Şimdiye kadar Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya, Kuzey ve Güney Amerika’da 146 ülkede 700 milyondan fazla insan Türk dizileriyle tanıştı. Özellikle Ortadoğu ve Balkanlar kaynaklı büyük ilginin yanı sıra, Şili, Arjantin ve Meksika gibi ülkelerden gelen talep dikkate değerdi. Latin Amerika'ya ihraç edilen 1200 saatlik içerik oldukça dikkat çekici.. Kitleleri daha çok evde kalmaya zorlayan Covid-19 da büyümenin motorlarından oldu.. Çok değil 20 yıl önce Güney Amerika dizilerinin en büyük ithalatçılarından birisi olduğumuz düşünüldüğünde, fotoğraf tersine dönmüş gözüküyor.

 

 

Milyonların Evine Misafir Olmak…

Türk dizilerinin karnesine kısaca göz gezdirdiğimizde;

Ortadoğu’da gördüğü büyük ilginin yanı sıra, ünü Japonya’ya kadar ulaşan Muhteşem Yüzyıl bu alanda 70 ayrı ülkede 500 milyondan fazla izleyiciyle temas etmeyi başarırken, Binbir Gece 80’i aşkın ülkede “prime time”da yayınlandı. Venezüela Devlet Başkanı Maduro’nun “Diriliş Ertuğrul” hayranlığı ya da dünyaca ünlü futbolcu Lionel Messi’nin çocuklarının “Kara Para Aşk” dizisini izlediğini ifade etmesi, Vietnam Başbakanı’nın Bulgaristan ziyareti esnasında TV’de rastladığı “Ezel”e bayılması, Türk dizilerinin küresel düzeyde kazandığı popülarite için örnekler. Diğer yandan Mısır’da ve Suudi Arabistan’da  yasaklanmasına rağmen, Türk dizilerine teveccüh internet aracılığıyla sürüyor.

Covid-19 etkisiyle tüm insanlığın evlerine kapandığı 2020 yılının ilk iki çeyreğinde 28 milyon yeni abone kazanan Netflix gibi platformlarda Türk dizilerinin yer alması, bu sayıların yeni pazarlama-satış kanallarıyla daha da yukarı çıkma potansiyeline sahip olduğunun önemli bir göstergesi. Bununla birlikte dizi ihracatçıları sadece hazır içeriğe değil, format satışına da odaklanmış durumda.

 

Yaşam Tarzı Pazarlamak..

Türk dizileri bizatihi bir ihraç ürünü olmasının yanı sıra, bir “yaşam tarzını” ve en genel anlamda Türkiye’nin ürün ve hizmetlerini ihraç etmenin de anahtarı. Türkiye’deki gündelik hayatın enstantanelerine odaklanan diziler, Türkiye imajına ve kültürüne ilgiyi artırırken, başta Türk mobilyası olmak üzere, ev tekstili, mutfak eşyaları, moda ürünleri gibi birçok “Made in Turkey” ürünün ve gastronomiden gayrimenkule, sağlıktan eğitime ve turizme kadar birçok hizmet sektörünün ihracatına dolaylı yoldan katkı sağlıyor.

 

2008'dekine Benzer Bir Yükseliş İçin Turquality Eko-Sistemi İyi Değerlendirilmeli..

Covid-19 pandemisiyle birlikte tüm dünyada milyonlarca insanın evde daha çok zaman geçireceği düşünüldüğünde, daha fazla ülkeye dizi ihraç edebilmek işten bile değil. “Eğlence ve kültür hizmetlerini” de kapsayan hizmet ihracatı destekleri bu konuda, 2023 yılında 1 milyar $ ihracatı hedefleyen dizi sektörünün elini kesinlikle güçlendirecek. Bu yıl yürürlüğe giren ve TURQUALITY® Destek Programındaki markalar açısından “hedef pazar” esasına dayalı destekleme modeli olan “Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Destekleri Hakkında Karar” ise dizi ihracatının 2008’deki gibi yeni bir koridora girmesi için en önemli enstrüman niteliğinde.

 

Dizi İhracatında Pazar ve Marka Araştırmasının Önemi

Mevcut durumda dizilerimizin bir kısmının içeriği ihracata uygun, bir kısmı ise bu talebi karşılayamıyor. Oysa ki, bu oranı çok yukarıya çekmek mümkün. Bu ise yurtdışı pazarlardaki talebi doğru okumaktan geçiyor. Geleneksel TV izleyicisi profilinin dönüştüğü ortamda yeni izleyici profili ve onun ayak izleri, dijitalleşmeyle birlikte çeşitlenen satış kanalları, fiyatlandırma, rakip analizi, izleyicilerin süre ve içerik beklentisi gibi faktörleri yetkin bir şekilde kuşatan pazarlama ve marka araştırmaları; önümüzdeki dönemde dizi ihracatçılarının en önemli kılavuzu olacak. Bu bilgileri içeren “Pazar araştırma” raporlarının ise T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından desteklendiği unutulmamalı..

Özetle; güçlü bir kültür, hikayeleme kabiliyeti, görsel kalite ve prodüksiyon eko-sisteminden beslenen Türk dizilerinin yolu çok açık.. Elbette bunun için daha fazla potansiyel pazarda, daha fazla “izleyici” içgörüsüne ihtiyaç olduğu da..

Ufuk AKBAL, AGS Global İçerik ve Raporlama Uzmanı

 

Siz de AGS Global'in Medya ve Eğlence kategorisinde sunduğu araştırma çözümlerinden faydalanın, fırsatları lehinize çevirin, doğru kanalı seçin, rakiplerinizden pozitif ayrışın. 

 

Markalar Yeşil İhracatla Büyüyecek

01 Ağustos 2024 | BÜLTEN

Flash Haber'de İşin Seyri'ne Konuk Olduk

25 Eylül 2023 | BASINDA AGS

Gençlik: Algılar ve Ötesi

02 Aralık 2020 | BLOG

TVNET "Makroskop" Programına Konuk Olduk

30 Mayıs 2020 | BASINDA AGS

17. MÜSİAD Expo'da Yerimizi Aldık

25 Kasım 2018 | BÜLTEN

İş Dünyası ABD'ye Güvenmiyor

06 Şubat 2018 | BÜLTEN

AGS Global, TÜAD Ailesine Katıldı

01 Aralık 2017 | BÜLTEN

Bir Öykü.. AGS Global

05 Ekim 2011 | BLOG

Hedefe ulaşmanız için sizinle çalışmaya hazırız