Yapay Zeka Ekonomisi 2030'da 15,7 Trilyon Dolar Olacak
MÜSİAD işbirliğiyle 25 farklı sektörden 340 iş dünyası temsilcisinin katıldığı ve dijital dönüşümün iş süreçlerini etkilerini incelediğimiz kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdik.
AGS Global olarak MÜSİAD KOBİ Geliştirme & Markalaşma ve Dijital Dönüşüm Komiteleri işbirliğiyle 25 farklı sektörden 340 iş dünyası temsilcisinin katılımı ile geniş kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdik. Araştırma raporu; enerjiden sağlığa, eğitimden imalat sanayiye dijital dönüşümün iş dünyasına yansımaları hakkında önemli içgörüler içeriyor.
İşletmelerin yüzde 91,9'u dijital altyapı süreçlerini tamamlayacak
AGS Global Kurucu Ortağı ve MÜSİAD KOBİ Geliştirme & Markalaşma Komite Başkanı Abdülkadir SICAKYÜZ rapora ilişkin değerlendirmesinde şu noktalara dikkati çekti:
"Rapora göre, firmaların yüzde 70,8’i yakın zamanda iş süreçlerini etkileyecek bir dijital dönüşüm dalgası bekliyor. Kovid-19 süreci ile birlikte hemen hemen tüm sektörlerde hızlı bir djital dönüşüm beklentisi oluştuğunu ve bu konuda hazırlıklara başlandığını görmekteyiz. Araştırmaya katılan iş dünyası temsilcilerinin yüzde 91,9’luk çok büyük bir kısmı kısa ve orta vadede dijital altyapı süreçlerini tamamlayacaklarını belirtti. Araştırmaya katılan firmaların yüzde 57,4’ü yapay zekanın hayatımıza girmesini, olumlu ve kolaylaştırıcı bir unsur olarak görürken, yüzde 41,8’i ise kolaylaştırıcı olacağını ancak endişe duyduğunu ifade etmektedir. Araştırmaya katılan firmaların yüzde 42,4’ü bütçe yetersizliğinin dijital dönüşüm süreçlerini yavaşlatan ilk unsur olduğunu belirtmektedir. İnsan kaynağı yetersizliği (yüzde 40), hangi teknolojilere ihtiyaç duyulduğunun bilinmemesi (yüzde 23,8) ve belirli bir stratejik yol haritasının olmaması (yüzde 23,8) diğer önemli başlıklar olarak karşımıza çıkıyor".
10 yıl içinde rezerv para birimi kripto paralar olacak
Araştırmada kripto paralarla ilgili öne çıkan başlıkları da aktaran SICAKYÜZ, "Araştırmaya katılan firma temsilcilerinin yüzde 46,9’unun önümüzdeki 10 yıl çerisinde dünyada rezerv para biriminin 'kripto paralar' olacağını söylüyor. Altını rezerv para olarak görenlerin oranı ise yüzde 33,9’dur. Rapordan süzülenlerde bir kez daha göreceğiz ki; daha güçlü bir ekonomik model için dijitalleşmenin özendirilmesi, gerekli destek ve teşvik sistemlerinin yeniden ele alınması, eğitimin tüm aşamalarında dijital yetkinliklerin artırılmasına dayalı bir perspektif ile hareket edilmesi ve yerli-milli üretim ve hizmetleri güçlendirecek dijital altyapılara daha fazla destek verilmesi gerekmektedir" diye konuştu.
Yapay zeka ekonomisinin 2030 yılındaki büyüklüğü 15.7 trilyon dolar olacak
MÜSİAD Dijital Dönüşüm Komitesi Başkanı Fahrettin OYLUM ise, yapay zeka, 5G ve nesnelerin interneti gibi teknolojilerin temel olarak tüm sektörlerde oluşturduğu dönüştürücü etki çarpanının, iş dünyası için riskleri ve fırsatları çıkardığını aktardı:
"Geleneksel ekonomide faaliyet gösteren aktörlerin günümüzde en büyük endişelerinden biri, ortaya çıkacak yenilikçi bir ürün ile ortaya çıkan bir girişimciye karşı, yıllarca verdikleri mücadele sonucu elde ettikleri kazanımlarını kaybetmek. Perakende, medya, eğitim gibi sektörlerde bu etkiyi net bir şekilde gören iş dünyası, dijital dönüşümün dışında kalmadan bu trene binmenin yöntemleri üzerine düşünüyor.
Sadece yapay zeka ekonomisinin 2030 yılına kadar oluşturacağı ekonominin boyutunun 15.7 trilyon dolar olacağı ön görülüyor. 3 trilyon dolarlık bir blokzincir ekonomik büyüklüğü, 500 milyar dolarlık bir nesnelerin interneti teknolojileri büyüklüğü ve diğer dönüştürücü teknolojileri ele aldığımızda bu rakam 20 trilyon dolarlık bir rakamın üzerine çıkıyor. 133 trilyon dolarlık bugünkü dünya ekonomisinin büyüklüğüne baktığımızda, bu teknolojilerde söz sahibi olacak ülkelerin önümüzdeki 100 yılın yeni dünya liderleri olacağını varsayabiliriz. 5G teknolojisi ile elde edilecek veri iletişim hızı ve hayatın her alanında yer edinecek olan nesnelerin interneti cihazlarından elde edilecek verilerin büyüklüğü yapay zekâ şirketlerini beslerken tüm bu teknolojiler üzerine sektör dinamiklerini derinden sarsacak yeni şirketler, geleneksel ekonomide mücadele etme konusunda taviz vermeyen şirketlere pek fazla şans tanımayacaklar. Ya da bu değişimi bizzat kullanıcılar yapmış olacak".
Günümüzde var olan birçok sektörün liderliğinin, önümüzdeki dönemlerde yapay zeka teknolojisini o sektörde en iyi şekilde kullanan şirketlere devredileceğini vurgulayan OYLUM, "Burada asıl dikkat edilmesi gereken nokta ise, bu yıkıcı etkiyi oluşturan şirketlerin geleneksel ekonomi modelini tercih eden şirketlerden değil, aksine o sektör ile ilgili dönüştürücü fikirlere sahip start-uplardan karşımıza çıkacağı gerçeğidir" dedi.
RAPORU İNCELEMEK İÇİN:
📌 "Dijitalleşmenin İş Süreçlerine Etkileri": https://www.musiad.org.tr/uploads/yayinlar/arastirma-raporlari/pdf/ags-global_musiad-dijital-donusumun-is-sureclerine-etkileri.pdf
BASIN YANSIMALARI İÇİN:
📌 "Yapay Zeka Ekonomisi 2030'da 15,7 Trilyon Dolar Olacak": https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/yapay-zeka-ekonomisi-2030da-15-7-trilyon-dolar-olacak/1958379
📌 "Ekonomiye 20 trilyon dolarlık dijital katkı": https://www.dunya.com/ekonomi/ekonomiye-20-trilyon-dolarlik-dijital-katki-haberi-485192
📌 "Hizmet, sağlık ve lojistik, yapay zekadan en çok etkilenecek sektörler": https://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/hizmet-saglik-ve-lojistik-yapay-zekadan-en-cok-etkilenecek-sektorler-41599654
📌 "Yapay Zeka Ekonomisi 2030'da 15,7 Trilyon Dolar": https://www.turkiyegazetesi.com.tr/ekonomi/728592.aspx
📌 "Yapay Zekada 2030 Hedefi 15,7 Trilyon Dolar": https://www.yenisafak.com/teknoloji/yapay-zekada-2030-hedefi-157-trilyon-dolar-3555315
Siz de AGS Global'in Teknoloji kategorisinde sunduğu araştırma çözümlerinden faydalanın, fırsatları lehinize çevirin, rakiplerinizden pozitif ayrışın.