Yeni Araştırmamız: Salgının Bitmesi İçin Aşının Yaygınlaşmasını Bekliyoruz
Türkiye’nin 12 şehrinde 1084 kişinin katıldığı araştırmamızla, Türk insanının dünyada ve ülkemizde sürdürülmekte olan aşı çalışmalarına ve salgının seyrine bakışına ışık tuttuk.
2020 yılına damgasını vuran ve küresel bir sağlık krizinin ötesinde sosyo-ekonomik krize dönüşen Covid-19 salgını sürerken, dünyadan uygulama aşamasına geçen aşı haberleri gelmeye devam ediyor. Türkiye’nin de dahil olduğu birçok ülke, şimdiden aşı anlaşmalarını gerçekleştirmiş durumda. Ancak zihinlerde, aşılamanın Covid-19 salgınını nihai olarak bitirip bitirmeyeceğine ilişkin soru işaretleri bulunuyor.
AGS Global olarak Türkiye'nin 12 şehrinde 1084 katılımcı ile gerçekleştirdiğimiz kapsamlı araştırma, Türk insanının dünyada ve ülkemizde sürdürülmekte olan aşı çalışmalarına ve salgının seyrine bakışına ışık tutuyor.
Covid-19 Salgınının Bitmesi İçin Aşının Yaygınlaşması Gerekiyor
Ankete katılanların %28,4’ü salgının “aşı uygulamalarının yaygınlaşmasıyla” biteceğini düşünürken, salgının 2021 yılının ikinci yarısında biteceğine işaret edenlerin oranı ise %24,2. Diğer yandan, 2021 yılının ilk 6 ayında salgının biteceğini ifade edenlerin oranı %17,8 iken, salgının biteceği tarihi 2022 olarak belirtenlerin oranı %20,5. Araştırma kapsamında %9,1’lik kesim ise salgının hiçbir zaman bitmeyeceğini söylüyor.
Dünyadaki Aşı Çalışmalarına İyimser Yaklaşıyoruz
Katılımcıların %53,9’u dünyada gerçekleştirilen ve uygulama aşamasına geçen Covid-19 aşı çalışmalarına güven duyduğunu vurgularken, çalışmalara güvenilir bulmayanların oranı ise %28. Araştırmayan katılan %18,1’lik kesim ise bu konuda kararsız olduğunu ifade ediyor.
Öte yandan aşı çalışmaları konusunda kötümserlerin gerekçeleri ise; Covid-19 salgınının küresel güçlerin manipülasyonu olması (%27,4), virüsün mutasyonu uğrayacağı (%27,2), büyük ilaç şirketlerinin dünyaya aşı satma stratejisi olduğu yönündeki inaç (%23,4) ve tüm dünya nüfusunun aşılanabileceğine inanılmaması (%22) olarak sıralanıyor.
Türk İnsanı, Türkiye’deki Aşı Çalışmalarına İnanıyor
Katılımcıların %56,8’i Türkiye’de sürmekte olan Covid-19 aşısı bulma çalışmalarına güven duyduğunu belirtirken, güvenmediğini ifade edenlerin oranı ise %26,4. Türkiye’de yürütülen aşı çalışmaları konusunda kötümser olanların arasında en çok öne çıkan görüş; Türkiye’nin böyle bir aşı çalışması için altyapısının yeterli olmadığı (%29,6). Bu görüşü, virüsün mutasyona uğrayacağı (%18,3), ilaç şirketlerinin bir stratejisi olduğu (%18,1) ve aşı bulunsa da yeterli sayıda kişinin aşılanabileceği inanmama (%16,8) gerekçeleri izliyor. Diğer yandan; aşı çalışmalarının siyasi propoganda malzemesi olduğunu düşünenlerin oranı %13,5 iken, Covid-19 diye bir virüs olduğuna inanmayanların oranı ise %3,6.
Araştırma kapsamında aşı çalışmaları konusunda kötümserlerin gerekçeleri ise; Covid-19 salgınının küresel güçlerin manipülasyonu olması (%27,4), virüsün mutasyonu uğrayacağı (%27,2), büyük ilaç şirketlerinin dünyaya aşı satma stratejisi olduğu yönündeki inanç (%23,4) ve tüm dünya nüfusunun aşılanabileceğine inanılmaması (%22) olarak sıralanıyor.
AGS Global Araştırma Kurucu Ortağı Abdülkadir SICAKYÜZ, araştırmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede; “Küresel düzeyde aktif olarak yürütülen Covid-19 aşısı çalışmaları, bazı ülkelerde uygulama aşamasına geçmiş durumda. Aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülke, şimdiden aşı anlaşmalarını yaptı. Tüm dünya dört gözle aşının; küresel bir sosyo-ekonomik krize dönüşen Covid-19 salgınını nihai olarak bitirmesini bekliyor. Araştırma sonuçları bize, gerek dünyada gerekse Türkiye’de yürütülen aşı çalışmalarına dair Türk insanının %50’sinden fazlasının iyimser bir havaya sahip olduğunu söylüyor. Diğer yandan, aşılamanın yaygınlaşmasıyla salgının biteceğine dair beklenti oldukça yüksek. Araştırmamıza göre, katılımcıların toplam %42’si salgının 2021 yılı içerisinde biteceğini belirtirken, aşının yaygınlaşmasıyla salgının biteceğine inananların oranı ise %28,4” dedi.
”Diğer yandan, aşı konusunda kötümser olan katılımcıların, dünyada ve Türkiye’deki aşı çalışmalarına güven duymamalarının önde gelen gerekçeleri ise kısmen ayrışıyor. Dünyadaki aşı çalışmalarına güvensizliğin kaynakları, küresel güçlerin manipülasyonu ve büyük ilaç şirketlerinin aşı satma stratejisi başlıkları olarak öne çıkarken, Türkiye’deki aşı çalışmalarında ise altyapının yetersizliğine işaret ediliyor. Ancak her iki aşı grubuna karşı kötümserlerin geliştirdiği ortak tutum; virüsün mutasyona uğrayacağı ve yeterli sayıda kişinin aşılanamayacağı olarak karşımıza çıkıyor” diyen Abdülkadir SICAKYÜZ, “Covid-19 salgını tüm dünyada insanları hem sağlık açısından hem de sosyo-ekonomik olarak tüketmiş durumda. Mevcut durumda, insanlığın elindeki en büyük umut ise aşı. Araştırmamızla da sabit ki, ister dünyada ister Türkiye’de üretilsin, aşıya ilişkin olumlu bir beklenti olduğu açık. Diğer yandan, Türkiye’de üretilen aşıya dair güven duygusunun yüksek olması da, ülkemizin bilim ve sanayi altyapısına duyulan güven açısından ümit verici. Menşei ne olursa olsun aşı, insanlığın karşılaştığı bu önemli krizin sona ermesinde etkin rol oynayacak. Tüm dünyada aşı konusunda adil bir yaklaşım olması ve herkesin aşıya erişebilmesi de önem arz ediyor” diyerek sözlerini tamamladı.
RAPORUN TAMAMINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ..
Araştırmanın Basın Yansımaları İçin:
📌 Hürriyet: https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/turkiyede-asi-arastirmasi-salgin-2021de-biter-41685542
📌 NTV: https://www.ntv.com.tr/turkiye/turkiyede-asi-arastirmasi-salgin-2021de-biter,7KJQYSJQhUG16H8yFm2cdw
📌 CNN Türk: https://www.cnnturk.com/turkiye/turkiyede-asi-arastirmasi-salgin-2021de-biter
📌 Sputnik News: https://tr.sputniknews.com/turkiye/202012111043381608-turkiyede-asi-arastirmasi-salgin-2021de-biter/
📌 Haber Global: https://haberglobal.com.tr/gundem/turkiye-de-asi-arastirmasi-salgin-2021-de-biter-82270
📌 Yeni Asır: https://www.yeniasir.com.tr/gundem/2020/12/11/turkiyede-asi-arastirmasi-salgin-2021de-biter
📌 Acunn.com: https://www.acunn.com/haber/turkiye-de-dikkat-ceken-asi-arastirmasi-salgin-2021-de-biter-1188903-haber
AGSSocial: Sosyo-Ekonomik Araştırmalar ile paydaşlarımız için en net, gerçek ve güvenilir verileri, güçlü içgörüler eşliğinde sunuyor, hızla dönüşen toplumsal beklenti ve taleplere kulak vermenizi sağlıyoruz.