Bilgi Talep Formu

“Her Zaman ve Hepimiz İçin” İnsanlığın İyimser Ajandasına Odaklanan Bir Araştırma..

Yeniden evlerimize kapandığımız bugünlerde AGS Global ailesinden Ufuk Akbal’ın yeni blogu Dünya Pazar Araştırmaları Günü vesilesiyle Covid-19 salgınında insanlığın iyimser ajandasına ve araştırmanın gücüne odaklanıyor.
blog image

Bir yıldan fazla süredir dünyanın üzerine kara bir bulut gibi çöken Covid-19 salgını, bir sağlık krizi olarak; 153,5 milyonu aşkın kişinin hastalanmasına, 3,2 milyon kişinin ise yaşamını yitirmesine neden oldu. Bu boyutunun ötesinde küresel ekonomide ve ticarette sert düşüşlere, otomotivden turizme majör sektörlerde büyük kan kayıplarına sebebiyet veren salgın; etkisini bugün de dolu dizgin sürdürüyor. Diğer yandan; salgınla mücadelede insanlığın en büyük dostu olan aşının bulunması ve aşılama performansındaki gelişmeler küresel düzeyde iyimserliği güçlendirip kara bulutları aralarken;  aşı tedarikindeki aksamalar, aşının adil dağıtımı, aşı milliyetçiliğinin oluşturduğu riskler ve Hindistan, Brezilya gibi ülkelerde salgının vardığı dramatik eşik, kara bulutların yeniden kümelenmesine neden oluyor.

***

Aslında insanlığın son bir yılı böyle geçiyor denilebilir.  Her gün yeniden filizlenen taze umutlar ile üzerimize bir yılgınlık olarak çöken olumsuz gelişmeler.. Covid-19 salgınının başından beri bu gel-git deneyimi sürüyor.  Maskeyle ve sadece günün bazı saatleriyle kısıtlı kalsa da eski alışkanlıklarımıza döndüğümüz küçük deneyimlerin getirdiği rahatlamayı, her şeyin elimizin altından kayıp gittiği endişesini perçinleyen kapanma günleri izliyor.

İşte son birkaç aydır salgının şiddetini artırdığı Türkiye, geçtiğimiz haftadan bu yana ikinci büyük tam kapanma deneyimini yaşıyor. Duygularımız karışık.. Kabul, yine yorgunuz.. Sonu belirsiz bir tünelde seyrettiğimiz hissiyle dolup taşıyoruz. ”Bu salgın hiç bitmeyecek”  endişesi zihinlerimizi kemirmeye devam ediyor.

Ancak sırtımızı yaslayıp derin bir nefes aldığımızda – eldeki işaretleri bir kez daha gözden geçirdiğimizde, insanlığın tarih boyunca dipten ve derinden işleyen iyimser bir ajandası olduğunu hatırlıyoruz..

İster aşılamada kaydedilen küresel başarı ister virüsün ömür döngüsünün tamamlanması, sebebi her ne olursa olsun, bu kara bulutlar elbet bir gün dağılacak.. Üstelik eldeki işaretler, bu tarihin çok da uzak olmadığı yönünde. Bu açıdan içimizdeki iyimserlik, sürecin sonunda hepimizin “dijital takip altında birer tüketim robotuna” dönüşeceği yönündeki über-pesimist teze galebe çalacaktır.

****

Peki bu zorlu günlerden geriye ne kalacak? Sürecin en başından bu yana söylenegeldiği üzere, insanlığın bu deneyimde edindiği ve kalıcı etkileri önümüzdeki on yıllara damgasını vuracak eğilimlere ve onlardan süzülen içgörülere odaklanmak büyük öneme sahip olacak.. Bu eğilim haritasını çıkartmak ise insanlıkla aynı iyimser ajandaya sahip bir araştırma perspektifiyle mümkün..Geride bıraktığımız zorlu yılda araştırma ve içgörü dünyasının neferleri, bu görevi yerine getirmek için büyük çaba sarf etti. Kabul etmek gerekir ki, önümüzdeki dönem görevimiz daha da zorlu..

Sözün özü; insanda böyle dönemlerin yarattığı tüm dönüşümleri kapsayarak, insani olanın izinde öngörüye dönüştüren araştırma perspektifi günün sonunda ayakta kalacak.. Dünyada ve ülkemizde milyonlarca insanın, Covid-19 salgının hızını bu kez en kararlı şekilde kesmek amacıyla yeniden evlerine kapandığı günlerde ihtiyacımız olan da ancak küresel düzeyde beslenebilecek bir iyimserlik..

Bir kez daha anlaşılıyor ki, bu salgından dünya topyekûn ve kenetlenerek kurtulmak zorunda.

Biz de AGS Global ailesi olarak, aynı iyimser yaklaşımla, bu yıl 3-7 Mayıs  tarihleri arasında tüm dünyada eş zamanlı olarak kutlanan IMRD2021 - Dünya Pazar Araştırmaları Günü’nü kutluyor, salgının kendisinden dersler çıkartılabilecek  tatsız bir deneyim olarak geride kaldığı ve küresel refahın ortak ideale dönüştüğü bir dünya özlemimizi yineliyoruz.

 

Ufuk AKBAL, AGS Global İçerik ve Raporlama Uzmanı

Flash Haber'de İşin Seyri'ne Konuk Olduk

25 September 2023 | BASINDA AGS

Gençlik: Algılar ve Ötesi

02 December 2020 | BLOG

17. MÜSİAD Expo'da Yerimizi Aldık

25 November 2018 | BÜLTEN

İş Dünyası ABD'ye Güvenmiyor

06 February 2018 | BÜLTEN

AGS Global, TÜAD Ailesine Katıldı

01 December 2017 | BÜLTEN

Bir Öykü.. AGS Global

05 October 2011 | BLOG

Hedefe ulaşmanız için sizinle çalışmaya hazırız